Ett test som ger oerhört mycket information om din konditionsprofil 

På performance physio har jag valt att använda mig utav metabolic analyzer systemet från Pnoe och har bland de mest datasäkra bärbara gasmasksystemen som finns på marknaden. Då systemet är bärbart så möjliggör detta att ta ut datavärden på olika typer av träningsformer. För de intresserade finns validitets och reliabilitetsstudien nedan. 

Mer än bara ett V02 max

Pnoe har den mest avancerade platformen till att analysera din konditionsprofil och för att undersöka vad atleter behöver fokusera på för att utvecklas inom sin sportprofil. Jag hjälper dig tolka resultaten.

Individanpassning

Jag individanpassar testen för att motverka missvisning samt ställer in testen så att den passar din sportprofil. Exempelvis är testen olika om du är långdistanslöpare eller ishockeyspelare.

Vill du veta mer?

Tveka inte att kontakta mig så berättar jag gärna mer!

Vad ger ett VO2 max test?

Maximalt syreupptag

Maxpuls

Fett- och kolhydratanvändning

Ventilationskapacitet

Utnyttjandekapacitet av max (väldigt viktigt för träningsstyrning)

Belastningstålighet

Pulszoner

Om du är mer aerob eller anaerob

Indikationer på din mjölksyretröskel

Om du är bäst på uppförskörning eller slätåkning (endast för cykel)

Watt/kg (cykel och rodd)

Vad är ett bra VO2-max? 

Precis som att antal hjärtslag i minuten så finns det inte något ”bra” V02 max. V02 max påverkas nämligen av någons ålder, kön, fitness nivå samt övriga faktorer som etc altitud. 

För en vanlig sittastillande inaktiv man så når man i ett VO2 max test runt 35-40 mL/kg/min. Hos en kvinna ligger detta ungefär runt 27 till 30 mL/kg/min. Hos manliga elitlöpare har man kommit up i V02 max värden över 85 mL/kg/min och kvinnliga 77 mL/kg/min. 

Ett bra VO2 max för en 25 årig man är 42,5- 46,4 mL/kg/min medans ett bra värde för en kvinna är runt 33 – 36,9 mL/kg/min.

Det högsta VO2 värdet som är korrekt registrerat är den norska olympiska skidåkaren Bjørn Dæhlie som uppnådde hela 96 mL/kg/min (1990). Även en ung norsk cyklist vid namn ousted Daehlie har uppnått 97,5, dock undersöker fortfarande forskare om testet var tillförlitligt.